Etos - Home Page Timocka krajina na Internetu
Etos diskusioni forum
Home | Lični podaci | Registracija | Nove poruke | Članovi | Pretraga | Pomoć
Korisničko ime:
Lozinka:
Memoriši lozinku
Zaboravili ste vašu lozinku?

 Sve grupe tema
 Mi i Internet
 Timočka krajina na Internetu
 List RTB Bor „KOLEKTIV“ ON LINE
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Autor Prethodna tema Tema Sledeća tema  

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 21 Oct 2008 :  23:50:33  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
„KOLEKTIV“ ON LINERTB. – „Kolektiv“, list RTB-a Bor i najstarije fabričko glasilo u Srbiji, od 21. oktobra je na savremen način prevazišao hendikep jednomesečnog pojavljivanja pred čitaocima.

Zahvaljujući „on line“ izdanju i internetu, zaposleni u RTB-u, pogotovo oni mlađi koji su bliskiji sa kompjuterima, moći će, da dođu do informacija iz kombinata bakra čim one budu postavljene na njegove stranice u sastavu sajta Basena Bor (www.rtb.rs ). Jer, u uslovima kada RTB sve više nastoji da se oslanja na sopstvene snage da bi stabilizovao proizvodnju, obnovio opremu, inovirao znanje zaposlenih i obezbedio rast standarda, raste značaj inormisanja zaposlenih, ali i šire javnosti o tim aktivnosima i stavovima Basena.

Ovakvo „izdanje na struju“ ima tek dvadestak listova u zemlji i ono je velika stvar i za mnogo tiražnije novine nego što je „Kolektiv“. Redakciji i čitaocima na internetu uskoro će se omogućiti svi programski i tehnički uslovi koje imaju i mnogo aktuelnije dnevne novine, a podrazumevaju pretraživanje tekstova, arhiviranje i ostalo. Štampano izdanje lista, koji prvog novembra navršava 61. godinu neprekidnog izlaženja, zadržaće mesečnu dinamiku donoseći ono što vreme nije „pregazilo“, ono što je najvažnije i zaslužuje da se nađe među koricama jednovekovne istorije rudnika bakra, zlata i srebra. Tako će, koristeći novo i staro, troje novinara - koliko danas piše, ilustruje i uređuje ovaj privredni list - nastojati da profesionalno prati poslovanje, tranziciju i nešto produženu privatizaciju giganta.

Podsećamo da je dosad izašlo 2.183 broja „Kolektiva“ ukupnog tiraža preko 20 miliona primeraka, sa preko 170.000 informacija i više od 20.000 fotografija. Za šest decenija postojanja dobio je visoke nagrade i priznanja. Osim što je kamen-međaš razvoja javnog informisanja u Boru, iz koga su izrasli borski radio i televizija, bio je i rasadnik novinara. Mnogi od njih ovde su počinjali i brusili svoj stil, profesionalnu odgovornost za napisanu i moralnu za nenapisanu reč i uspešno nastavljali u redakcijama prestoničkih medija. “Kolektiv“ je uređivalo 12 glavnih urednika, a svoj, rekli bismo životni trag, na njegovim stranicama ostavilo je preko 50 novinara, pet tehničkih urednika, tri fotoreportera. Bio je otvoren ne samo za reč radnika, već i autorske napise inženjera, direktora, naučnika, književnika...

Deleći sudbinu RTB-a list je i sam beležio uspone i padove, ali mu se najteže može osporiti uloga vernog hroničara Basena. To je, možda, njegova najdublja misija koju nedvosmisleno potvrđuju brojne knjige i monografije o rudniku i Boru koje bez ikakvog podozrenja bukvalno izviru sa njegovih stranica.

Izvor: sajt RTB Bor, 21. oktobar 2008., http://www.rtb.rs/showNews.php?lang=Serbian&id=210

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 23 Oct 2008 :  08:41:33  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Izdanje „online’’ najstarijeg fabričkog lista


Bor - Ovaj pažnje vredan jubilej „Kolektiv’’ dočekuje i sa online izdanjem, čime se svrstava među malobrojne listove u zemlji koje imaju ‘’izdanje na struju’’, a istovremeno prevazilazi i hendikep jednomesečnog pojavljivanja pred čitaocima. Tako će praktično informacije iz borskog kombinata bakra čitaocima biti dostupne istog momenta kada budu bile postavljene na internet stranice „Kolektiva’’ na sajtu RTB Bor. Štampano izdanje najstarijeg fabričkog glasila i dalje će izlaziti jednom mesečno.

Inače, od 1. novembra 1947. kada se prvi „Kolektiv’’ pojavio do danas izašlo je 2.183 broja ovog fabričkog lista ukupnog tiraža preko 20 miliona primeraka sa preko 170.000 informacija i više od 20.000 fotografija. Višedecenijsko postojanje donelo je „Kolektivu’’ i brojne nagrade i priznanja, a ove najstarije privredne novine u zemlji kao bogata arhiva predstavljaju dragocenu građu za proučavanje istorije ovoga kraja u najširem
Autor: J. B. K.

Izvor: DANAS, 22/10/2008., http://www.danas.rs/vesti/srbija/izdanje_online_najstarijeg_fabrickog_lista_.73.html?news_id=143158

Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 23 Oct 2008 :  08:43:38  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Pogledajte On line izdanje "Kolektiva" na adresi http://www.rtb.rs/kolektiv/index.php?lang=Serbian
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 31 Oct 2008 :  22:16:28  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Borski blogeri o online izdanju "Kolektiva"


Podrška preko internet mreže


Možete vi da se ne bavite Internetom, ali on se već bavi vama!
Da je ovo notorna istina, redakcija „Kolektiva“ uverila se munjevitom brzinom. Naime, i pre nego što je online verzija lista zvanično „porinuta u računarske vode“, oni koji njome iskusno brode su došli do nje. Borski blogeri, koji odavno već nose epitet najuticajnijih, upisali su u svoje „elektronske dnevnike“ i vest o novom basenskom „čedu“ , online izdanju najstarijih privrednih novina u zemlji. Na taj način, glasilo kombinata bakra je, bez ikakve reklame i pompe, dobilo dobar marketing i to na stranama najposećenijeg borskog web portala ( www.bor030.net ), odnosno na tamošnjem blogu ( www.blog.bor030.net ) gde je informacija „linkovana“ sa drugog privatnog bloga ( www.opstinabor.com/blog ).

Blog fenomen je, bez sumnje, izmenio Internet kakav je bio pre nekoliko godina. Kao novi svetski medij, postao je jedna od njegovih pokretačkih snaga. Popularnost mu ne opada, šta više, broj blogera i blog publike iz dana u dan se množi. Primena mu je široka, tako da više ne postoji tema koja nije „pokrivena“ blog unosima. Danas mnogi Borani vode dnevnike na Webu, umesto u svesci. Beleže tamo najaktuelnije vesti u realnom vremenu, svoja iskustva, impresije, tajne, pesme, priče, viceve, recepte...

Ovaj novi oblik izražavanja je najveću pažnju privukao zbog toga što ostavlja mogućnost da posetioci iskažu sopstveni stav o temi koja se „obrađuje“, ali i zbog jednostavnosti upotrebe, zabave i interaktivnosti. Tako je i vest o online verziji „Kolektiva“ ( www.rtb.rs/kolektiv ) prokomentarisalo 10-ak blogera. Ako se uzme u obzir uvreženo mišljenje o blogerima kao specifičnoj feli ljudi (koji, uglavnom, mišljenje iznose pod nickom/nadimkom, a retko iza onoga što napišu „stanu“ imenom i prezimenom), komentari upućeni na adresu basenskog lista su pozitivni i ohrabrujući. Preovladavaju dobronamerne kritike, a ima i predloga da budemo još bolji.
Hvala za podršku preko mreže!
G. Tončev Vasilić

Izvor: sajt RTB Bor, On line izdanje "Kolektiva", 31. oktobar 2008., http://www.rtb.rs/kolektiv/text.php?id=37
Vrh strane
  Prethodna tema Tema Sledeća tema  
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Pogledaj:
Etos diskusioni forum © Etos Vrh strane
Strana je generisana za 0.08 sek. Timočka krajina na Internetu