Etos - Home Page Timocka krajina na Internetu
Etos diskusioni forum
Home | Lični podaci | Registracija | Nove poruke | Članovi | Pretraga | Pomoć
Korisničko ime:
Lozinka:
Memoriši lozinku
Zaboravili ste vašu lozinku?

 Sve grupe tema
 Sajt "Etos"
 Novo na sajtu
 KLIZISTA-KAKO NASTAJU,KADA NESTAJU-
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Autor Prethodna tema Tema Sledeća tema  

disterlo
moderator

broj poruka:
167

Poslato - 19 Mar 2015 :  10:17:40  Podaci o autoru  Posetite WEB stranu autora  Pošalji poruku s citatom
Svaki udar kosmičkih energija odražava se na pravilnost rotacije Zemlje, pa se naša planeta zbog udara klimata oko svoje ose. Zbog nepravilne rotacije dolazi do pojave inercionih sila i potpomognuta obilnim kišama Zemlja otresa nestabilna zemljišta stvarajući klizišta velikih razmera. Tlo puca i klizi prema drugačijoj preraspodeli sila ravnoteže. Zbog toga većina klizišta počinje da se aktivira oko 22h, kada je unos energije najveći. Udar kosmičke energije identifikuje se pomoću geomagnetske aktivnosti.
Uzrok pojave velikog broja klizišta je slaba magnetna odbrana Sunca koja sa slabim električnim strujama nije u stanju da stvori potrebnu jačinu magnetnog polja i zadrži prodor kosmičkih energija u Sunčev sistem.
Klizišta se javljaju prvi put posle smirivanja aktivnosti Sunca, vodene padavine smanjuju otpor zemljišta i time se olakšava klizanje terena. Usled nedostatka inercionih sila klizišta se ne javljaju, to je period kada kosmičke energije ne mogu da probiju magnetnu odbranu Sunca i klizišta se tada ne javljaju, bez obzira kolika je poplava.
Ako je UV zračenje, kao jedna od komponenti Sunčevog magnetnog polja smanjena (ispod 10 jedinica), imamo uslov za pojavu klizišta, pojačano UV zračenje ukazuje da se pojačava magnetno polje Sunca a time i bolja odbrana Sunčevog sistema. Tada dolazi do smanjenja pojave novih klizišta a postojeća će se zaustaviti bez obzira da li će vodostaj da raste.Pogledajte više na web adresi: https://heliometeosinfo.wordpress.com

  Prethodna tema Tema Sledeća tema  
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Pogledaj:
Etos diskusioni forum © Etos Vrh strane
Strana je generisana za 0.09 sek. Timočka krajina na Internetu